moim skromnym zdaniem - kierowałbym sie w strone dokładnego sprawdzenia półosi.
jeśli przegub wewn. jest wybity, ręką tego nie sprawdzisz a zaczyna się od drgań jak opisujesz.
z mojego małego doświadczenia, jak masz przegub na kulkach, to bym go rozebrał i sprawdził wg powyższego.
jeśli masz tripoda ( trzy łożyska rozstawione 120* w korpusie przegubu - tego bez rozebrania nie zobaczysz) - to możliwe że te właśnie łożyska dostają luz i zaczyna się ich powolny zgon.
mimo wszystko - skoro koła masz ok, tarcze też, to teraz czas na półosie.
w Fabii miałem tez problem z mech. różnicowym w skrzyni.
masz samochód po zmianie programu ? miał wirusa ?
winowajcą za występowanie takich usterek jest duży moment obrotowy lub wymiana części nieodpowiednich do mocy (Nm) auta.
jeśli przegub wewn. jest wybity, ręką tego nie sprawdzisz a zaczyna się od drgań jak opisujesz.
Zbyt duży luz skrętny przegubu objawia się stukami podczas zmiany obciążenia. Trzeba wtedy wymienić przegub. Ślady współpracy kulek (np. wybłyszczenia bieżni) nie są podstawą do wymiany przegubu.
jeśli masz tripoda ( trzy łożyska rozstawione 120* w korpusie przegubu - tego bez rozebrania nie zobaczysz) - to możliwe że te właśnie łożyska dostają luz i zaczyna się ich powolny zgon.
mimo wszystko - skoro koła masz ok, tarcze też, to teraz czas na półosie.
w Fabii miałem tez problem z mech. różnicowym w skrzyni.
masz samochód po zmianie programu ? miał wirusa ?
winowajcą za występowanie takich usterek jest duży moment obrotowy lub wymiana części nieodpowiednich do mocy (Nm) auta.
Komentarz